Laksa Lemak Pahang

hari ini teringin sangat nak makan Laksa Lemak Pahang...saya kongsikan resepi kat sini untuk 2 orang makan.

1. Bahan Laksa:
2 keping  Laksa
5 ekor     Ikan selayang (saiz sederhana) - rebus
2 ekor     Ikan masin selar kuning - buang tulang
1 bj         Bawang besar
1/4 inc    Halia
1 kotak   Santan
1 sdk      Lada hitam 
1 kpg     Asam keping
sedikit    Garam

2. Ulam
Kacang panjang
Daun Kesum
Taugeh
Timun

3. Sambal
sambal ikan bilis
tumbuk cili padi dengan garam
kisar cili kering yang direbus

Cara Penyediaan:
1.  rendam laksa hingga lembut dan rebus laksa dengan air panas
2.  kisar isi ikan  yang direbus bersama ikan masin, bwg besar dan halia
3.  kisar tulang ikan bersama air rebusan. tapis dan ambil air sahaja
4.  masukkan bahan kisar dalam periuk dan masak sehingga mendidih
5.  masukkan santan, lada hitam, garam dan asam keping
6.  tambah air jika kuah terlalu pekat
7.  siap untuk hidangan


kuah laksa lemak pahang


dihidang bersama laksa dan sambal ikan bilis- sebab saya tak makan sayur 

gambar hiasan






No comments:

Post a Comment