hari ini teringin sangat nak
makan Laksa Lemak Pahang...saya kongsikan resepi kat sini untuk 2 orang makan.
1. Bahan Laksa:
2 keping Laksa
5 ekor Ikan
selayang (saiz sederhana) - rebus
2 ekor Ikan masin
selar kuning - buang tulang
1 bj
Bawang besar
1/4 inc Halia
1 kotak Santan
1 sdk Lada
hitam
1 kpg Asam keping
sedikit Garam
2. Ulam
Kacang panjang
Daun Kesum
Taugeh
Timun
3. Sambal
sambal ikan bilis
tumbuk cili padi dengan garam
kisar cili kering yang direbus
Cara Penyediaan:
1. rendam laksa hingga
lembut dan rebus laksa dengan air panas
2. kisar isi ikan
yang direbus bersama ikan masin, bwg besar dan halia
3. kisar tulang ikan
bersama air rebusan. tapis dan ambil air sahaja
4. masukkan bahan kisar
dalam periuk dan masak sehingga mendidih
5. masukkan santan, lada
hitam, garam dan asam keping
6. tambah air jika kuah
terlalu pekat
7. siap untuk hidangankuah laksa lemak pahang |
gambar hiasan |
No comments:
Post a Comment